Scroll to top

Biomax

Kotlovi na pelet

Biomax

[one_half]Do ovih kotlova došlo je posle višegodišnjeg iskustva sa kotlovima na pelet serije TKAN. Pored peleta moguće je koristiti koštice višnje, trešnje itd. Za neka druga goriva za koja bi koristili automatsko nalaganje potrebne su dodatne adaptacije mehanizma za doziranje,tako da treba konsultovati naše konstrukciono odeljenje.

Jedna od glavnih karakteristika po pitanju univerzalnosti goriva kod TKAN serije jeste da se prelaz sa automatskog nalaganja peleta,na ručno loženje drveta obavlja za samo par sekundi. Ova karakteristika je ostala dobra osobina i Biomax serije,s tim da Biomax ne treba upotrebljavati duže vreme na drvo. Ova serija je izrazito namenjena peletu kao gorivu.Drvo je više kao alternativa od nekoliko dana u slučaju nestanka peleta ili remonta mehanizma za nalaganje.

Glavne karakteristike koje odvajaju ovu seriju u odnosu na druge pelet kotlove:

Cevni izmenjivač vertikalno postavljen.U bešavnim kotlovskim cevima smešteni su odgovarajući spiralni turbulatori.Ovim se uticalo na stepen iskorišćenja ali i na lakše čišćenje.

Sekundarni vazduh. Do potiska sekundarnog vazduha dolazi radom usisnog turbinskog ventilatora koji izdržava povišene temperature. Ulaz vazduha je kroz leptir rozetnu na zadnjoj strani pa kroz komoru za sekundarni vazduh direktno u vrh plamena. Tokom tog puta,a naročito u vatrootpornoj komori, sekundarni vazduh se dogreva, pa tek tako dogrejan dolazi u kontakt sa plamenom. Veoma važna funkcija usisnog ventilatora je i da spreči pojavu dima na vratima i otvorima kotla.

Način potpale. Kod ove serije kotlova koriste se keramički grejači za potpalu renomiranog nemačkog proizvođača. Glavna karakteristika je dug radni vek i izdržljivost i prilikom rada na visokim temperaturama. Zbog navedenih karakteristika BIOmax je platforma na kojoj će se dalje usavršavati proces sagorevanja peleta. Pre svega se tu misli na kontrolu rada ventilatora na osnovu informacija lambda sonde. Sadašnjim konstruktivnim rešenjima Biomax ima izuzetan stepen iskorišćenja kako ložišta tako i izmenjivača i taj procenat ide preko 90. Limiti emisija CO,CO2 kao i čestica prašine su u okvirima standarda EU tako da ova serija ostvaruje preduslove dobijanja benefita na tržištima zemalja EU zbog ovih eko karakteristika.[/one_half] [one_half_last] [custom_table style=“2″]

BIOmax 23.1 BIOmax 35
Jed.mere
Nominalna toplotna snaga KW 23,83 30
Max. radni pritisak kPa 300 300
Probni pritisak 450 450
Zapremine vode u kotlu L-cca 75 95
Masa kotla kg 523 630
Max. Temp. Potisnog voda ˚C 90 90
Min. Temp. Povratnog voda ˚C 60 60
Stepen iskorišćenja % >92 >91
[/custom_table] [/one_half_last]

 

Post a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.